Hamerteen of klauwteen

Uw voeten dragen u uw hele leven. Wanneer u hard loopt, vangen uw voeten per stap ongeveer drie keer uw lichaamsgewicht op! Voet- en enkelklachten kunnen een goede mobiliteit in de weg staan omdat deze erg hinderlijk zijn. Afwijkingen van de voetstand kunnen tijdens de normale ontwikkeling van een kind al voorkomen. Denk hierbij aan platvoetjes bij baby’s en jonge kinderen. Hier is dan vaak ook geen behandeling voor.

Doordat de banden en voetspieren in de loop van het leven minder sterk worden, kunnen afwijkingen ontstaan die pijnlijk zijn en voor een belemmering in de dagelijkse bezigheden kunnen zorgen. Het is dan verstandig om hier iets aan te laten doen!

Er kan gesteld worden dat de voet erg complex in elkaar zit. Per voet heeft u namelijk 26 botten, 33 gewrichten, 19 spieren en 107 banden. Door deze complexe bouw zorgt uw voet voor stabiliteit en schokdemping. Voetklachten komen dus in veel verschillende vormen voor.

Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen en het gewricht tussen het tweede en derde kootje is gestrekt. We spreken van een klauwteen wanneer beide gewrichten gebogen zijn en het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje overstrekt is.

Deze voetafwijkingen ontstaan wanneer de banden en pezen die de teen laten buigen, te kort zijn geworden. Een van de oorzaken hiervan is ouderdom, maar kan ook ontstaan door het dragen van te kleine schoenen. 

fysio Gouda, fysiotherapie gouda, fysiotherapeut gouda, fysio sporten, fysiotherapie sporten, fysiotherapeut sporten, gouda sporten, fysio bewegen, fysiotherapie bewegen, fysiotherapeut bewegen, gouda bewegen

Wilt u een afspraak maken?

Bel Fysiotherapie de Doelen: 0182 – 529151