COPD

Hart-, vaat en longziekten komen heel vaak voor. Ook u kent vast wel iemand die hierdoor is getroffen. Deze aandoeningen kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van uw leven maar ook op de mensen uit uw omgeving.

Vaak denken mensen dat longklachten zoals kortademigheid en een piepende ademhaling horen bij het ouder worden. Dit is niet altijd het geval! Vaak betekent het juist dat er meer aan de hand is.

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte) en is een verzamelnaam voor Chronische bronchitis en Longemfyseem. Bij deze aandoening zijn de longen beschadigd waardoor u minder zuurstof binnenkrijgt en ademen moeilijker gaat. Activiteiten uit het dagelijks leven zoals aankleden of traplopen kunnen hierdoor lastig zijn.

 De oorzaken van COPD:

  • Roken of meeroken (bijna altijd de hoofdoorzaak, ook wanneer u gestopt bent is de kans op COPD nog steeds groot)
  • Astma of longontsteking
  • Erfelijke ziekten
  • Schadelijke stoffen zoals lijm of verfdampen
  • Luchtvervuiling

 

Heeft u het snel benauwd, moet u veel (slijm) hoesten, heeft u last van kortademigheid, weinig spierkracht of bent u snel vermoeid? Dan heeft u waarschijnlijk COPD. Een fysiotherapeut gespecialiseerd in deze klachten kan u helpen. Maak een afspraak en krijg meer controle over deze aandoening!

Wilt u een afspraak maken?

Bel Fysiotherapie De Doelen: 0182-529151